Το ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις φαρμάκου μετά τις δραματικές μειώσεις τιμών και την επιβολή των τεράστιων ποσών των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής» για τον κλάδο της Υγείας ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων.
Ενώπιον ενός μεγάλου ακροατηρίου υψηλών προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός και ο Τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Βασίλης Οικονόμου, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ έθεσε την σημαντική αναπτυξιακή διάσταση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, δίνοντας ιδιαίτερα σημασία στα δυσβάστακτα ποσά (clawback) που αδίκως επωμίζονται οι ελληνικές εταιρείες.
«Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δεν μπορούν να αντέξουν τα τεράστια ποσά του clawback, τα οποία οδηγούν σε άμεση και έμμεση φορολόγηση των εταιρειών άνω του 70%!!Εταιρείες που έχουν φάρμακα με λιανική τιμή 6-7 ευρώ αδυνατούν να πληρώσουν. Πουθενά αλλού στο κόσμο δεν επιβάλλεται clawback σε γενόσημα και οικονομικά φάρμακα. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, είναι ανεπαρκέστατη και το ύψος του clawback θα πρέπει να μειωθεί συνολικά και να καταμεριστεί δίκαιότερα» δήλωσε ο κ. Τρύφων, καλώντας τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση να λάβουν υπόψη σοβαρά το θέμα αυτό. Σημείωσε, παράλληλα, ότι σε ένα νέο σύστημα υπολογισμού του clawback θα πρέπει συνεκτιμηθεί και η προστιθέμενη αξία που δημιουργεί η φαρμακοβιομηχανία στην οικονομία με όρους επενδύσεων σε έρευνα και νέων θέσεων εργασίας.
Επίσης, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ έθεσε εκ νέου το θέμα της ανατιμολόγησης των φαρμάκων επισημαίνοντας ότι «είχαμε το μοναδικό σύστημα στην Ευρώπη που, κινούμενο στα όρια της νομικής αυθαιρεσίας, πραγματοποιούσε δύο ανατιμολογήσεις κάθε έτος εστιάζοντας μονόπλευρα και άδικα σε μειώσεις μόνο στα παλαιά και οικονομικά φάρμακα».
Ο κ. Τρύφων επανέλαβε την πάγια θέση της βιομηχανίας ότι η «Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιεί αυτά που παράγει» καθώς, όπως εξήγησε, είναι ο μόνος τρόπος να τονωθεί η εθνική οικονομία και να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και της υπερχρέωσης.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μέσω της ΠΕΦ, έχει εγκαίρως καταθέσει- και θα το πράξει και στην συνεδρίαση της «Διακομματικής Επιτροπής για τη χάραξη εθνικής πολιτικής για το φάρμακο»- τις τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις της για μία συνολική φαρμακευτική πολιτική που έχει σαν στόχο να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις απαραίτητες θεραπείες ενώ, επιτέλους, θα αναδεικνύεται η αναπτυξιακή διάσταση της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου.